حقایقی ناگفته درباره انتخاب رشته روانشناسی: انتخاب رشته تحصیلی یک مرحله مهم و تصمیمگیرانه در زندگی یک فرد است که ممکن است تاثیرات بزرگی بر زندگی و آیندهی او داشته باشد. انتخاب رشتهی روانشناسی نیز یکی از این تصمیمات مهم است که باید با دقت و آگاهی انجام شود. در این بخش از وبسایت خانم روانشناس، به برخی حقایق ناگفته و مهم در مورد انتخاب رشته روانشناسی خواهیم پرداخت تا به افراد کمک کنیم تصمیم بهتری در این زمینه بگیرند.
قبل از این که وارد رشتهی روانشناسی شوید حتما به این موضوعات خوب فکر کنید:
روانشناسی چیست؟
روانشناسی مطالعه علمی ذهن و رفتار است، رشتهای جذاب و از نظر من دوستداشتنی. از آنجایی که بسیاری از نظریههای روانشناسی مبتنی بر مشاهدهی رفتار انسان هستند، در علم روانشناسی شما یاد خواهید گرفت که چگونه فرآیندهای فکری و احساسات را درک کنید. این موضوع میتواند پیچیده باشد، زیرا خواندن ذهن کار آسانی نیست.
نقش اصلی یک روانشناس است که بیماران را از طریق رواندرمانی درمان کند و به کاهش علائم و تغییر رفتار کمک کند. یک روانشناس با مراجع ملاقات میکند، به نگرانیهای او گوش میدهد و نحوهی ارائهی مشاوره و درمان را بررسی و انتخاب میکند. روانشناسان ممکن است مطالعاتی را برای مشاوره به مقامات بهداشتی و سایر ارگانها نیز انجام دهند.
تنوع گسترده زیرشاخههای رشته روانشناسی
روانشناسی یک رشته متنوع است و شما میتوانید در زمینههای متعددی مانند روانشناسی بالینی، روانشناسی اجتماعی، روانشناسی شناختی، روانشناسی مدرسهای و روانشناسی بهداشتی تخصص پیدا کنید. این تنوع به شما اجازه میدهد تا مسیری انتخاب کنید که بهترین تطابق با علایق شما را دارد. از ابتدا خوب فکر کنید که به راستی به کدامیک از شاخههای روانشناسی علاقمند هستید و شغل آیندهی مورد نظر شما با کدام یکی از این شاخته ها مطابقت دارد. منظورم از زیرشاخهها روانشناسی تربیتی، روانشناسی بالینی و… هستند.
چند نوع روانشناسی وجود دارد؟
بیش از 50 نوع روانشناسی وجود دارد، اما برخی از انواع اصلی روانشناسی از دید کاربردی عبارت است از:
روانشناس اعتیاد:
کار در بیمارستانها و مراکز توانبخشی برای ارائهی مشاوره و درمان شناختی رفتاری به بیمارانی که با اعتیاد دست و پنجه نرم میکنند.
عصب شناسی رفتاری:
تمرکز بر رفتار انسان و نحوهی تعامل افراد با محیط.
روانشناس بالینی:
کار با افراد برای ارتقای رفاه و بهبود شخصی. روانشناسان بالینی اغلب بیماران مبتلا به بیخوابی، افسردگی و اضطراب را درمان میکنند.
روانشناس شناختی:
درمان مشکلات روانی با استفاده از عوامل عینی و قابل اندازه گیری؛ شامل مطالعهی عملکردهای مغز مانند حافظه و عملکردهای حرکتی برای درک رفتارهای انسان است.
روانشناس مشاوره:
حمایت از بیماران با مطالعهی عملکردهای انسانی و نحوهی سازگاری افراد با موقعیتهای جدید. روانشناسان مشاوره به مسائل روانشناختی مانند استرس و اندوه کمک میکنند.
روانشناس تربیتی:
تجزیه و تحلیل چگونگی واکنش افراد مختلف به آموزش و سبکهای مختلف یادگیری. کمک به مربیان برای توسعهی تکنیکهای آموزشی و شیوههای متفاوت یادگیری.
روانشناس قانونی:
استفاده از نظریههای روانشناسی در تحقیقات جنایی برای کمک به درک مشکلات روانی مرتبط با رفتار مجرمانه.
روانشناس سازمانی:
کار بر روی روابط بین کارکنان و محیطهای کاری. ایجاد استراتژیهایی در رابطه با کسب و کارها برای افزایش بهرهوری و رضایت شغلی کارکنان.
دروس روانشناسی
در حین تحصیل برای مدرک روانشناسی، طیف وسیعی از مطالعات انجام میشوند که مهمترین آنها عبارتند از:
- روانشناسی اجتماعی
- روش تحقیق در روانشناسی
- روانشناسی رشد
- شخصیت و تفاوت های فردی
- فرآیندهای شناختی در روانشناسی
- روانشناسی تکاملی
- روانشناسی رفتاری
از درس، مقاله، امتحان، ارائه، پروژه و پایان نامه برای بررسی میزان عملکرد دانشجویان روانشناسی استفاده میشود.
روانشناسی کمک میکند تا بسیاری از مهارتهای نرم نیز در روانشناسان تقویت شود؛ برخی از این مهارت های نرم عبارتند از:
- ارتباط نوشتاری و شفاهی عالی
- مهارت های ارائه خوب
- مهارت های تحقیق تحلیلی
- تفکر انتقادی و تحلیل
- مهارت های حل مسئله
- مدیریت پروژه
کاربرد روانشناسی در زندگی روزمره
یکی از حقایق ناگفته روانشناسی این است که اطلاعات و مهارتهای آموخته شده در این رشته میتوانند در زندگی روزمره بسیار مفید باشند. این مهارتها به شما کمک میکنند تا بهترین تصمیمها را در مواجهه با مسائل شخصی و اجتماعی اتخاذ کنید. به عبارت دیگر ادامه دادن رشتهی روانشناسی همهی ابعاد زندگی شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
تاثیر اجتماعی رشته روانشناسی
انتخاب رشته روانشناسی به شما اجازه میدهد تا در تغییر و بهبود زندگی افراد و جوامع مختلف نقش داشته باشید. این رشته به شما مهارتهای مورد نیاز برای ارتقاء رفتارها و روابط انسانی ارائه میدهد؛ اما به همان میزان هم یادگیری و خبره شدن در این رشته بسیار دشوار است. پس تنها به پرستیژ این رشته فکر نکنید و بدانید روانشناسی علم دشواری است.
فهم عمیق انسان
یکی از جذابیتهای انتخاب رشته روانشناسی این است که شما به فهم عمیقتر از انسانها و عواملی که تاثیر بر رفتار و تصمیماتشان دارند دست پیدا میکنید. این به شما امکان میدهد تا ارتباطات بهتری برقرار کنید و مشکلات را بهتر بفهمید و خیلی مواقع به جای عکس العمل فقط سکوت کنید.
مهارتهای تفکر تحلیلی روانشناسان
تحصیل در روانشناسی مهارتهای تفکر تحلیلی و انتقادی را تقویت میکند. شما با تحلیل دادهها، مطالعه تحقیقات، و ارزیابی روشهای تحقیق آشنا میشوید. مهارتهای تفکر تحلیلی در روانشناسی و بسیاری از حوزههای دیگر علمی و حرفهای مهم هستند. این مهارتها به افراد کمک میکنند تا اطلاعات را جمعآوری، تجزیه و تحلیل کنند، به تصمیمگیریهای بهتری برسند و به مشکلات با دقت و دانش پردازی بپردازند.
پژوهش زیاد در روانشناسی
حقیقتی که بسیاری از افراد از آن غفلت میکنند، این است که روانشناسی نه تنها به تفهیم مسائل موجود کمک میکند بلکه این رشته به توسعهی دانش و پژوهش در زمینههای جدید نیز کمک میکند. شما میتوانید تحقیقات مهمی انجام دهید که به تحولات جدید در روانشناسی کمک میکند.
با مدرک روانشناسی چه شغلهایی میتوانید به دست بیاورید؟
با مدرک روانشناسی، شما این فرصت را خواهید داشت که از میان تعداد زیادی از مشاغل مختلف انتخاب کنید. برخی به طور مستقیم با تخصص شما به عنوان یک روانشناس مرتبط هستند، در حالی که برخی دیگر به مهارت هایی که شما توسعه در روانشناسی به دست میآورید مربوط میشوند:
مشاغلی که می توانید با مدرک روانشناسی انجام دهید و مستقیماً با تحصیلات شما مرتبط است عبارتند از:
1. روانشناس بالینی
شما مشتریانی را که دارای طیف وسیعی از مسائل، شرایط و اختلالات سلامت روان یا جسمی هستند، ارزیابی و درمان خواهید کرد تا زندگی آنها را بهبود بخشید. برخی از شرایط سلامت روانی که به آنها کمک خواهید کرد عبارتند از اضطراب، افسردگی و اختلالات خوردن.
2. روانشناس مشاور
شما از تئوری و تحقیقات روانشناسی در کار درمانی با مشتریان برای کمک به بهبود سلامت روان و رفاه عاطفی آنها استفاده خواهید کرد. برخی از مسائلی که از آنها حمایت می کنید عبارتند از: سوگ، خشونت خانگی و مشکلات روابط.
3. آموزش کارشناس بهداشت روان
با ارائهی کمک به افرادی که نگرانیهای مربوط به سلامت روان دارند، از کسانی حمایت میکنید که ممکن است واجد شرایط خدمات بهداشت روان تخصصی نباشند. این نقش بخشی از یک حمایت گستردهتر برای ارائهی حمایت بیشتر از سلامت روان در مدارس و کالج ها است.
4. روانشناس تربیتی
شما با کودکان، خانوادهها و مدارس برای کمک به بهبود رفاه، ارتباطات و یادگیری کار خواهید کرد. برخی از مسائلی که از آنها حمایت خواهید کرد عبارتند از کمک به کودکان با مشکلات یادگیری، دانشآموزانی که مورد آزار و اذیت قرار میگیرند یا کسانی که با مدیریت احساسات خود مشکل دارند.
5. معلم آموزش تکمیلی
شما طیف وسیعی از موضوعات را به دانشآموزان 16 ساله و بالاتر و همچنین جلسات آموزشی در مورد موضوعات مرتبط با کار به دانشآموزان 14 تا 16 ساله آموزش میدهید. موضوعات را در یکی از سه حوزه اصلی تدریس خواهید کرد. آموزش حرفه ای، تدریس آکادمیک و زبان انگلیسی و ریاضی.
6. روانشناس سلامت
با مدیریت جنبههای روانی و عاطفی سلامت و بیماری در بین بیماران، هدف شما درک یک بیماری و چگونگی تأثیر آن بر رفتار است. شما سلامت عمومی و یک سبک زندگی سالم را ارتقا می دهید و از مسائلی مانند توانبخشی قلبی و مدیریت درد حمایت می کنید.
7. روانشناس شغلی
شما با هدف افزایش بهرهوری و رضایت شغلی به نفع فرد و کسب و کار، نحوه رفتار یک فرد در محل کار را ارزیابی خواهید کرد. شما روی زمینه هایی مانند عملکرد، رفتار و سلامت و رفاه کارکنان تمرکز خواهید کرد.
8. کارشناس بهزیستی
با ارزیابی و حمایت از مشتریانی که مشکلات رایج سلامت روان را تجربه می کنند، یک متخصص سلامت روان به علائم افسردگی، اضطراب و خلق و خوی ضعیف کمک می کند. شما از طیفی از درمان شناختی رفتاری با شدت کم (CBT) استفاده خواهید کرد.
9. روانشناس ورزش
شما از مهارت ها و تخصص روانی خود برای حمایت از افراد، تیم ها و سازمان های درگیر در ورزش با فرآیندهای ذهنی و رفاه عمومی استفاده خواهید کرد. نقش شما در مورد کمک به ورزشکاران برای مقابله با خواسته های روانی ورزش است.
سایر بخشها و محلهای کاری که میتوانید پس از دریافت مدرک روانشناسی در نظر بگیرید عبارتند از:
مشاغل و خدمات مشاوره
سازمان های مالی
منابع انسانی
شرکت های حقوقی
دولت محلی و ملی
شرکت های مختلف
نیروهای پلیس
مدارس و کالج ها
خدمات اجتماعی