افسردگی؟ اینجا کمک میکنم که دیدی جامع دربارهی افسردگی داشته باشی، موضوعاتی مثل علائم افسردگی و چیستی افسردگی و درمان و حتی درمان خانگی افسردگی. تمامی اطلاعاتی که در ادامه وجود دارد با استفاده از منابع معتبری چون انستیتوی سلامت روانی آمریکا جمع آوری شده و به هیچ عنوان روانشناسی زرد در آن دخیل نیست و سعی میکنم نکات مفید بیان شود؛ این صفحه برای دانشجویان روانشناسی نیز مفید است و من همواره پذیرای انتقادات شما هستم.
افسردگی چیست؟
در ابتدا متوجه شویم که افسردگی چیست و تعریف علمی آن چیست تا بتوانیم آن را از اختلالات دیگر تشخیص بدهیم و بدانیم هر نوع ناراحتی شامل افسردگی نمیشود. در زبان انگلیسی Depression معادل افسردگی است به همین دلیل در فارسی هم در بسیاری مواقع به جای افسرده از واژهی دپرس استفاده میکنیم. گاهی از افسردگی با عباراتی مثل افسردگی شدید یا اساسی، افسردگی بالینی و اختلال افسردگی هم یاد میشود که توضیحاتی که در این صفحه هست شامل تمامی این موارد میشود.
افسردگی بسیار متداول است و جزو اختلالات خلقی دسته بندی میشود. افسردگی میتواند علائم شدیدی در افراد ایجاد کند و روی چگونگی احساس و رفتار فرد تاثیرگذار باشد تا جایی که روی فعالیتهای روزانهای چون خوابیدن و غذا خوردن و کار کردن هم تاثیر میگذارد.
اولین نکته که باید در تشخیص فرد افسرده در نظر بگیریم این است که او باید دستکم 2 هفته علائم افسردگی را داشته باشد.
برای آن که علائم افسردگی را بدانیم باید با انواع افسردگی آشنا باشیم چون افسردگی فقط یک نوع نیست و علائم نسبتا متفاوتی هم دارند.
انواع افسردگی: بررسی تمامی انواع افسردگی در جدول
در اینجا انواع افسردگی از نظر علمی بیان میشود و البته به مواردی چون افسردگی زایمان و پس از ترک اعتیاد نیز پرداخته خواهد شد.
جدول انواع افسردگی
نکته دربارهی انواع افسردگی: افرادی که اختلال دوقطبی دارند از اختلال افسردگی نیز رنج میبرند به همین خاطر است که در بسیاری مواقع عبارت افسردگی دوقطبی را میشنویم چون این دسته افراد در دورههای افسردگی خود احساس ناراحتی، بی تفاوتی و ناامیدی همراه با فعالیت فیزیکی بسیار کم را تجربه میکنند. نکتهای که دوقطبی را از افسردگی مجزا میکند این است که افراد دوقطبی دورههایی با خلق و خوی بالا و شاد هم دارند که در آن زمان میزان فعالیت جسمانی آنها بالا میرود؛ اما در افسردگی این دورههای شادمانی وجود ندارد.
چه کسانی افسرده میشوند؟
پژوهشها نشان میدهند که افسردگی در اقوام، نژادها و جنسیتهای مختلف رخ میدهد؛ البته بانوانی که دچار افسردگی میشوند بیشتر بودهاند اما افسردگی بین مردان نیز شایع است و شاید دلیل کمتر بودن شمار آنها کمتر مطرح کردن موضوع با دیگران و کمتر مراجعه نمودن برای درمان باشد؛ به طور کلی مردان کمتر صحبت میکنند، کمتر احساساتشان را با کلمات ابزار میکنند و این موضوع زیاد دور از انتظار نبود.
پژوهشهای جدید حاکی از آن هستند که میزان افسردگی در میان LGBTQIA+ نیز بیشتر بوده و متاسفانه در حال رشد نیز هست که چرایی این موضوع جای بحث دارد.
علائم افسردگی چیست؟ در زنان متاهل، مردان، نوجوانان و کودکان
علائم افسردگی چیست؟ قطعا دلایل زیادی برای افسردگی وجود دارد اما شاید شما هم گاهی از خود پرسیده باشید که من افسرده هستم؟ فرزند دختر یا پسر من افسرده است؟
صد البته تشخیص افسردگی نیاز به تخصص روانشناس دارد اما مواردی که بیان میکنم به عنوان علائم افسردگی شناخته میشوند.
- اگر یک روز در میان یا هرروز به مدت بیش از دو هفته علائمی که در ادامه بیان میشود را دارید ممکن است دچار افسردگی شدید یا خفیف باشید.
- به صورت مداوم ناراحت و مضطرب هستید و احساس پوچی میکنید.
- احساس ناامیدی دارید و بدبین هستید.
- زود از کوره در میروید یا حس درماندگی و بی ارزشی دارید.
- دیگر به علایق و فعالیتهای گذشته احساسی ندارید.
- احساس میکنید انرژی شما کم شده و خسته هستید و سرعت شما کم شده.
- در تمرکز، تصمیمگیری یا به یاد آوردن موضوعات مشکل دارید.
- خوب نمیخوابید یا نمیتوانید صبح بیدار شوید یا زیاد میخوابید.
- بیاشتها هستید یا وزن شما بدون این که برنامهای داشته باشید تغییر کرده است.
- دردهای جسمانی خاصی را تجربه میکنید مثل سردرد، گرفتگی عضلات یا مشکلات گوارشی که دلیل خاصی ندارند و با دارو درمان نمیشوند.
- زیاد دربارهی مرگ یا خودکشی فکر میکنید و سابقهی اقدام به خودکشی دارید.
همهی افراد افسرده تمامی علائم اشاره شده را ندارند و بعضی چند مورد از آنها را تجربه میکنند اما ممکن است برخی همهی آنها را داشته باشند.
توجه داشته باشید که افسردگی باعث ایجاد اختلال در فعالیتهای روزانه شده و فرد همواره با آن دست و پنجه نرم میکند.
افسردگی ممکن است باعث ایجاد تغییراتی در خلقیات شود که عبارتند از:
افزایش عصبانیت و تحریک پذیری، احساس بیقراری زیاد، گوشهگیری و تنها شدن یا منفی بافی، افزایش انجام فعالیتهای خطرناک، تکانشگری زیاد، افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر، جدا شدن از خانواده و دوستان، ناتوانی در انجام فعالیتهای محوله و مهم و افزایش مشکلات جنسی.اول صحبت اشاره کردم که مهم نیست مرد باشیم یا زن و جوان یا نوجوان و حتی کودک همه میتوانیم افسرده شویم اما با توجه به ویژگیهای زن و مرد نشانههای افسردگی در مردان و بانوان میتواند متفاوت باشد و به عبارت دیگر افسردگی متفاوت بروز پیدا کند.
شاید با مثال موضوع روشنتر شود برای مثال مردان افسرده شاید دائم ناراحت به نظر نرسند اما عصبانی باشند یا به مصرف الکل روی بیاورند و پژوهشها هم نشان دادند که احتمال استفادهی مردان از مواد مخدر در صورتی که افسرده باشند بیشتر است.
علائم جسمانی افسردگی
در برخی موارد شاهد هستیم که افسردگی میتواند باعث ایجاد مشکلات جسمانی شود برای مثال افزایش تپش قلب، گرفتگی قفسهی سینه، سردردهای مداوم یا مشکلات گوارشی. مردان در زمانی که مشکلات جسمانی نظیر مواردی که اشاره شد برای آنها ایجاد شود بیشتر امکان دارد به پزشک مراجعه کنند تا زمانهایی که صرفا به روان درمانی نیاز دارند.
هر فردی که دست به خودکشی میزند لزوما افسرده نیست اما از آنجایی که افسردگی بدبینی و افکار ناراحت کننده را در فرد بالا میبرد ریسک خودکشی در میان مبتلایان به اختلال افسردگی بیشتر است.
توصیه میشود صبر نکنید تا علائم افسردگی زیاد شوند یا مدت آنها بیشتر شود چون افسردگی خفیف سریعتر درمان میشود و اگر در حال خواندن این صفحه هستید چون تعداد زیادی از علائم ذکر شده را دارید یا فردی در نزدیکی شما دارد بهتر است برای بهبود اوضاع قدم بردارید.
اگر افسرده هستید یا همواره از خود میپرسید که آیا من افسرده هستم یا نه با روانشناس و مشاور تماس بگیرید و حتی شماره تماسهایی وجود دارند که در مواقع اضطراری مانند احتمال اقدام به خودکشی بدون پرداخت هزینه و به صورت رایگان مشاوره ارائه میدهند.
ریسک فاکتورهای افسردگی: چه عواملی احتمال افسردگی را افزایش میدهند؟
فراموش نکنیم که افسردگی یکی از متداولترین اختلالات روانی است که به صورت مستند میدانیم در آمریکا متدالترین است (آمار دقیقی از میزان افسردگی در ایران در سال 1402 پیدا نکردم و خوشحال میشوم اگر اطلاعاتی در این زمینه دارید با من مطرح کنید که صفحه را غنیتر کنم) پس مهم است که چه عواملی احتمال ابتلا به افسردگی را بالا میبرند یا در افزایش آن تاثیر دارند.
پژوهشگران معتقدند که ژنتیک، عوامل بیولوژیکی و محیط در این موضوع دخیل هستند.
افسردگی در کودکان و نوجوانان
افسردگی ممکن است در هر سنی ایجاد شود حتی در افرادی که زمینهی ابتلا به این اختلال را نداشتند اما اغلب در ابتدای بزرگسالی رخ میدهد.
افسردگی در کودکان و نوجوانان هم دیده میشود و باید توجه داشته باشیم که در کودکان بیشتر با رفتارهای پرخاشگرایانه و تحریکپذیری زیاد به چشم میخورد تا ناراحتی. همین جا جالب است بدانید که بزرگسالانی که اختلال اضطراب دارند اغلب در کودکی و نوجوانی نیز مضطرب یا پرخاشگر بودند.
نکات مهم درباره افسردگی در میانسالی و بزرگسالی
افسردگی در این دوران اغلب خود را با علائم جسمانی همراه میکند مثل مشکلات متعدد روانی، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان و پارکینسون. افرادی که دچار این بیماریها هستند هم با افسردگی حال آنها بدتر میشود و محققان دریافتند که افراد افسرده علائم بیماریهای جسمانی نیز در آنها شدیدتر میشود.
موضوع بیان شده تا جایی جدی است که CDC در دوران شیوع بیماری کرونا اعلام کرد که افراد افسرده و اسکیزوفرنیک بیشتر احتمال ابتلا به بیماری کوید-19 دارند.
باید به این نکته توجه کنیم که ما در میانسالی و سن بالا بیشتر از داروهای مختلف استفاده میکنیم و افسردگی میتواند عوارض جانبی یکی از آنها باشد. توصیه میکنم که همیشه به عوارض داروها توجه کنید و اگر زمان یا حوصلهی بررسی عوارض همهی داروهای خود را ندارید هم حتما با مرکز یا متخصص و حتی پرستار در ارتباط باشید تا داروهای شما را از این نظر مدیریت کند.
در این دوران ریسک فاکتورهای افسردگی که باید به آنها توجه شود سابقهی افسردگی در خود شخص یا خانوادهی وی است ضمن آن که باید چک کنیم که اتفاق یا تغییر بزرگی در زندگی فرد به وجود نیامده باشد که باعث اضطراب او شده باشد؛ برای مثال مرگ نزدیکان.
درمان افسردگی چیست؟
افسردگی در غالب افراد قابل درمان است. بالاتر اشاره کردم که هرچه زودتر برای درمان افسردگی اقدام شود احتمال درمان کامل بیشتر است.
اگر شما هم مثل افراد زیادی در حال سرچ در اینترنت هستید که بدانید درمان خانگی افسردگی چیست باید بگویم که در اینجا من بحثها را علمی و مستند بیان میکنم و تا جای ممکن درمانها را مرور میکنم. از نظر علمی درمان افسردگی مشاوره با روانشناس یا روان پزشک و دارو و در برخی موارد ترکیب هر دوی این دو روشهاست.
بعضی افراد در مقابل درمان افسردگی خود مقاومت میکنند که در این موارد پزشکان از بین از یک دارو برای درمان و کنترل علائم استفاده میکنند.
اگر برای درمان افسردگی روانشناسی خبره در این زمینه انتخاب شود این اختلال قابل درمان است اما اگر فرض کنیم که روانشناس بسیار ماهر بود و از دارو درمانی هم نتیجهای حاصل نشد در این زمان باید اسکن و بررسی مغز را در دستور کار قرار بدهیم.
نکتهی مهم: هیچ دو فردی تجربهی کاملا مشابهی از افسردگی ندارند پس نباید برای همهی مبتلایان نسخهی یکسانی پیچید و این موضوع را با بررسی چند مورد از کیسهای افسرده به وضوح میتوانید مشاهده کنید پس درمان این اختلال بسیار حساس است از همکاران خواهشمندم با دقت نظر هرچه تمامتر در این راستا قدم بردارند. اگر دچار افسردگی هستید توصیه میکنم به این نکته دقت کنید که یافتن درمان مخصوص شما کمی زمانبر است اما با مداومت در این راه درمان خواهید شد.
داروی افسردگی چیست؟
اگر در جستجوی داروهای گیاهی ضد افسردگی و شادی آور هستید از نظر من بهتر است که با متخصص مشورت کنید تا بر اساس نیاز شما بهترین نوع دارو را تجویز کند با این حال در این بخش تا جای ممکن داروهای افسردگی را مرور میکنیم.
تجویز داروهای افسردگی بسیار متداول هستند و بسیاری از آنها در ایران بدون نسخهی پزشک و از داروخانهها قابل تهیه هستند با این حال هریک از آنها مخصوص برطرف کردن یا کاهش علائم خاصی بوده که البته بیشتر آنها روی بهبود مود و اضطراب تمرکز دارند. پزشکان اغلب چند دارو را تجویز میکنند تا دارویی که برای آن بیمار خاص مناسب است را بیابند و علائم را به بهترین شکل ممکن کنترل کنند؛ خوشبختانه داروهای افسردگی روی افسردگی شدید نیز تاثیرگذار هستند.
در اغلب مواقع وقتی احساس میکنیم که افسرده شدیم داروهایی که یکی از نزدیکانمان برای این مشکل استفاده کرده یا شاید خودمان تجربهی استفاده از آن را در گذشته داشتیم در صدر جدول انتخاب ما هستند در این زمانها لازم است چند نکته را در نظر بگیریم.
درمان قطعی افسردگی شدید زمانبر است و نیاز به تداوم در درمان دارد.
اغلب داروهای ضد افسردگی دستکم 4 تا 8 هفته زمان لازم دارند تا تاثیر خود را نشان بدهند و پیش از اتمام این دوره نباید توقع درمان افسردگی و تغییرات اساسی داشته باشیم.
عوارض داروهای افسردگی مواردی مثل اختلال در خواب و تغییر در میزان غذا خوردن هستند که باید آنها را تحمل کنیم و زمان لازم را به دارو بدهیم تا تغییراتی که مد نظر است را به دست بیاوریم.
جدیدترین داروی ضد افسردگی
برای من سوال بود که جدیدترین داروی ضد افسردگی چی هست در حال حاضر بر اساس جستجوهای من جدیدترین داروی ضد افسردگی استکتامین داخل بینی intranasal esketamine هست که سرعت اثربخشی خیلی بالایی داشته به ویژه برای افرادی که در برابر دارو و درمانهای دیگر مقاوم بودند.
داروی ضد افسردگی استکتامین تاییدیهی FDA (سازمان غذا و داروی ایالات متحده) را برای درمان افسردگی شدید و مقاوم دارد.
این دارو به صورت اسپری است و تنها چند ساعت بعد از علائم افسردگی را از بین میبرد؛ معمولا کسانی که این دارو را برای درمان انتخاب میکنند بعد از دیدن اثربخشی آن برای حفظ وضعیت خوب خود در ادامه از داروهای ضد افسردگی خوراکی استفاده میکنند.
یکی از روشهای دارو درمانی برای افسردگیهای مقاوم به درمان و افسردگی شدید استفاده از سایر داروها در کنار داروهای افسردگی مثل داروهای آرامبخش است که باید حتما توسط متخصص تجویز شود. دربارهی اثربخشی سایر داروهای جدید و استفادهی همزمان آنها باهم نیاز به تحقیقات بیشتر وجود دارد.
خیلی مواقع ما داروهای ضد افسردگی را خودمان انتخاب کرده و استفاده میکنیم اما به دلیل اینکه درست آنها را قطع نمیکنیم یا با عوارض آنها آشنایی نداریم بعد از قطع افسردگی برمیگردد و تصور میکنیم دارو مناسب نیست.
متخصصان اغلب بعد از 9 تا 12 ماه داروها را کم و قطع میکنند که در این صورت عوارضی ظاهر نمیشود و در بسیاری مواقع علائم افسردگی برنمیگردد.
نکتهی مهم دربارهی دارو درمانی در افسردگی:
در برخی موارد که مبتلایان به افسردگی کودک، نوجوان یا افراد زیر 25 سال هستند با مصرف داروهای ضدافسردگی افکار و اقدام به خودکشی در بین آنها افزایش پیدا میکند؛ به ویژه در یک هفته ابتدایی مصرف دارو یا زمانی که دوز و میزان دارو را تغییر میدهیم. سازمان غذا و داروی آمریکا در این موارد توصیه کرده که خانواده و نزدیکان چند هفتهی ابتدایی مراقب فرد تحت درمان باشند.
مصرف داروهای افسردگی برای بانوان باردار
اگر باردار هستید یا شیر میدهید و حتی اگر قصد باردار شدن دارید و از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنید یا میخواهید مصرف داروی ضد افسردگی را شروع کنید حتما با پزشک مشورت کنید چون بعضی داروهای مناسب برای افسردگی به ویژه داروی افسردگی ماژور میتواند روی نوزاد تاثیرگذار باشد.
تراپی و درمان روانشناسان برای افسردگی چیست؟
چند روش درمانی مختلف برای درمان افسردگی مناسب است که روانشناسان و مشاوران بر اساس تئوری و رویکردی که به آن معتقد هستند و بر اساس آن روان درمانی انجام میدهند یکی از آنها را برای درمان افسردگی به کار میبرند.
بر اساس تحقیقات و اسناد موجود دو روش درمانی CBT و IPT برای افسردگی موثر هستند. تجربهی شخصی من نشان میدهد که در برخی مواقع فرد افسرده در زمانی که بالاترین نیاز را به روانشناس دارد تمایل به صحبت با وی را ندارد یا به عبارت بهتر انرژی لازم برای این کار را ندارد؛ اگر شما هم در این شرایط هستید 2 پیشنهاد برای شما دارم:
با شماره تلفنهای مشاورهی رایگان در شهر خود تماس بگیرید یا با روانشناسانی صحبت کنید که به صورت آنلاین یا تلفنی مشاوره ارائه میدهد تا لازم نباشد برای صحبت با آنها فعالیت فیزیکی زیادی انجام بدهید.
اگر علاقمند هستید که بدانید روانشناسان چطور با استفاده از رویکرد سی بی تی افسردگی را درمان می کنند حتما از صفحه درمان سی بی تی و افسردگی دیدن کنید.
اگر دچار افسردگی شدید هستید و افکار خودکشی زیادی دارید و به شما ثابت شده و به خود گفتید که افسردگی شدید دارم و در صدد برنامه ریزی برای این کار هستید فقط یک سوال را از خود بپرسید: در تمام طول زندگی دوست داشتید چه کاری انجام بدهید که به هر دلیلی نشد؟ برای مثال دوست داشتید به سفر خارجی بروید اما به دلیل نداشتن پول نتوانستید (در بخش نظرات میتوانید این علایق را با من در میان بگذارید) حالا به این فکر کنید که شما که قصد خودکشی دارید آیا راهی هست که به عنوان آخرین کار به آنچه در ذهن دارید برسید؟ در مثال ذکر شده میدانستید که میتوانید به صورت بک پکری و تنها با یک کوله و کار در مسیر سفر خارجی را تجربه کنید؟
واقعیت این است که زمانی که افسرده میشویم انگار در یک جعبه که مخصوص خود ماست زندانی هستیم و آنقدر در زندگی روزانه غرق میشویم که گاهی فراموش میکنیم کرهی زمین چقدر بزرگ است و شاید جای ما درست نیست و شاید اطلاعات ما دربارهی مسائل کافی نیست.
اگر قرار است زندگی را پایان بدهیم خوب نیست که یکبار برای آخرین بار برای آنچه زندگی ایدهآل ماست تلاش کنیم؟
درمان افسردگی با تحریک مغز
زمانی که روان درمانی و دارو برای درمان و کاهش علائم افسردگی موثر نباشد درمان با تحریک مغز از دیگر گزینهها خواهد بود. در حال حاضر چند نوع روش برای این درمان وجود دارد که برخی از آنها دارای تاییدیه FDA هستند اما سایر موارد در مرحلهی آزمایش بوده و موثر بودن آنها تجربی است.
با وجود این که این روش درمانی اولین انتخاب برای درمان افسردگی نیست اما زمانی که سایر روشها موثر نباشند انتخاب هوشمندانهای است و امکان استفاده از آن در کنار دارو درمانی و روان درمانی نیز وجود دارد.
روش درمان افسردگی با تحریک مغزی به این صورت است که با استفاده از الکتریسیته به سلولهای مغزی شوک داده میشود و هدف از این کار به کار انداختن یا از کار انداختن برخی بخشها و سلولهاست؛ این کار را میتوان با قرار دادن مغز در میدان مغناطیسی کنترل شده نیز انجام داد.
روشهای تحریک مغزی که بالاترین آمار تاثیر را داشتند عبارتند از:
جدول درمان با تحریک مغزی
روش ECT و TMS پرکاربردترین روشها هستند و ECT نیز قدیمیترین روش است و از سایر روشها اغلب با عنوان تجربی یاد میشود. به طور کلی روش درمانی تحریک مغزی فقط برای درمان اختلالات روانی مشخص کاربرد دارد.
روشهای ECT و TMS و VNS تاییدیهی FDA را برای استفاده در راستای درمان افسردگی دارند. میدانیم که استفادهی زیاد و مداوم از داروهای ضد افسردگی به ویژه اگر هیچ تاثیری در کم شدن علائم افسردگی نداشته باشند صحیح نیست و در این مواقع میتوانیم روشهای تحریک مغزی را به کار ببریم.
استفاده از این روش درمانی زمانی ضروریتر میشود که فرد تمایل بالایی به خودکشی داشته باشد یا دچار مشکلاتی چون پرخوری یا سو تغذیه شده باشد.
مقایسه روش درمانی ECT با TMS
در روش درمانی VNS جراحی نیاز است و قطعهای زیر پوست قرار داده میشود تا شوک انجام شود.
درمان گیاهی برای افسردگی | درمان جایگزین
آیا افسردگی درمان گیاهی و خانگی دارد؟ این سوال بیشتر برای مادران مطرح میشود و در جستجوی درمان گیاهی افسردگی بعد از زایمان هستند تا به نوزاد آسیبی وارد نشود؛ در این رابطه باید بگویم که FDA هیچ داروی کاملا گیاهی را برای درمان افسردگی تایید نکرده است. با این وجود ویتامین D و گیاه خار مریم برای درمان افسردگی به کار برده میشوند باید توجه کنیم که این موارد کاملا بیخطر نیستند و میتوانند در عملکرد سایر داروها اختلال ایجاد کنند.
من توصیه میکنم حتی ویتامین D را هم بدون مشورت با پزشک استفاده نکنید چون به راستی برای اثربخشی آن برای درمان افسردگی سندی وجود ندارد و شاید شما کمبود این ویتامین را نداشته باشید.
درمان افسردگی فصلی
افسردگی فصلی از رایجترین موارد افسردگی است که شاید بسیاری از ما دچار آن شده باشیم و این افسردگی در کشورهایی که بیشتر طول سال آب و هوایی بارانی و برفی دارند بیشتر دیده میشود.
درمان اصلی این نوع افسردگی نور خورشید است و تحقیقات نشان دادهاند جز افرادی که مشکل پوستی یا چشمی خاصی دارند در معرض نور خورشید بودن بسیار در درمان افسردگی فصلی موثر است.
در مناطقی که نور کافی وجود ندارد از نور درمانی استفاده میشود که در مراکز درمانی و با استفاده از دستگاههای خاص قابل انجام است.
درمان خانگی افسردگی
به هر دلیلی شاید نتوانیم همان زمانی که نیاز به راهنمایی داریم با مشاور تماس بگیریم یا حتی روانشناس مورد نظر تا چند روز آتی وقت نداشته باشد، چند کار را میتوان انجام داد که به نوعی درمان خانگی برای افسردگی محسوب میشوند و اینجا آنها را بیان میکنم.
نکته: بر اساس تجربهی شخصی من اگر روانشناس ماهر و تخصص او مطابق با نیاز ما باشد با چند جمله ابتدایی شروع صحبت هم احساس بهتری خواهیم داشت.
- اگر افسردگی شدید ندارید و این کار برای شما سخت نیست، 30 دقیقه در روز بیرون رفته و قدم بزنید.
- زمان خواب و بیداری خود را تنظیم کنید.
- کارهایی که باید انجام بدهید را به کارهای کوچک تقسیم کنید و به عبارتی تسکهایی که دارید را خورد کنید.
- سعی کنید با افرادی که به آنها اعتماد دارید صحبت کنید.
- تصمیمات بزرگ و اساسی زندگی خود را به تعویق بیندازید؛ تصمیماتی مثل ازدواج، طلاق یا حتی تغییر محل کار.
- تصمیمات خود را با افراد معتمد خود در میان بگذارید.
- از مواد مخدر، نیکوتین و داروهای بدون نسخهی پزشک دوری کنید.
دستورالعمل برای همسران افراد افسرده
اگر همسر شما دچار افسردگی است اجتمالا مشکلاتی هم برای شما به وجود آمده؛ از آنجایی که من در دوران افسردگی خودم خلا عدم آگاهی اطرافیان را در رابطه با افسردگی لمس کردم و همواره در این رابطه جستجو و مطالعه میکنم مواردی را بیان میکنم که میتواند به سریعتر شدن رواند درمان افسردگی کمک کند.
1- لطفا اینگونه به موضوع نگاه کنید که زندگی کردن کار آسانی نیست و ما هیچوقت نمیتوانیم فرد دیگری را به صورت کامل درک کنیم و خودمان را به جای او بگذاریم. همسر شما در گردباد اتفاقات روزانه خود مثل همهی ما با مشکل یا مشکلاتی مواجه شده که هنوز نتوانسته از آن عبور کرده یا آن را بر طرف کند و شما میتوانید به عنوان یک یار کمک کنید او از این چالش سالم بیرون آمده و دوباره به زندگی قبل باز گردد.
2- لطفا به همسرتان نگویید این که مسالهای نیست چقدر بزرگش میکنی یا جملاتی از این قبیل.
3- بیش از همیشه به همسرتان توجه نکنید که این موضوع به علتی برای تداوم افسردگی او نشود.
4- فراموش نکنید که در دوران افسردگی یک کار کوچک شما مثل این که غذایی که درست کردی را دوست ندارم یا ترجیح میدهم نخورم میتواند باعث شود همسر افسردهی شما مجدد به قعر چاه افسردگی سقوط کرده یا حتی به خودکشی فکر کند یا حتی در افسردگیهای شدید اقدام به خودکشی کند.
5- قدردان همسر خود باشید و به او بگویید که چقدر حضور او در زندگی شما مفید است.
6- برای مدتی به این موضوع که پس نیازهای من چه میشود فکر نکنید، به یاد داشته باشید که همسر شما در جنگ بزرگی با تاریکی است و شما هم به عنوان یک یار در حال کمک هستید که او در تاریکی غرق نشود.
7- کارهایی که میدانید همیشه همسر شما دوست نداشت و شاید بارها روی آن موضوعات اختلاف نظر داشتید را انجام ندهید.
8- تصویر درستی از افسردگی داشته باشید و بدانید کارهایی مثل خیره شدن به یک نقطه برای یک فرد افسرده نشان دهندهی عدم بهبود است (گویا فرد در حال غرق شدن است).
جمع بندی
این صفحه به صورت مداوم آپدیت شده و اطلاعات بروز در آن قرار میگیرد تا باهم یاد بگیریم و زندگی کنیم و به یکدیگر کمک کنیم؛ خواهشمند من را از نظرات و انتقادات بیبهره نگذارید. تمامی مطالب به صورت صوت (و پادکست) و ویدئو منتشر میشوند و از اینکه اینجا هستید صمیمانه خوشحالم.